Úszó szigetet létesítettek küszvágó cséreknek

Nézd meg videón, hogyan népesítették be a fokozottan védett madarak a nekik készített mesterséges szigetet!

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép)
Forrás:
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Facebook
2024. július 1.

Nézd meg videón, hogyan népesítették be a fokozottan védett madarak a nekik készített mesterséges szigetet!

Egy tavasszal véghez vitt sikeres természetvédelmi projektnek köszönhetően 15 pár küszvágó csér kezdett költésbe zavarástól mentesen, egy mesterséges szigeten. Jelenleg 5 párnak még tojásos fészekaljai vannak, a többieknél pedig már ki is keltek a fiókák. A csérszigetet a Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Közép-Tisza-Jászság Tájegysége hozta létre április végén Szolnok közelében, a Tisza hullámterében.

Nézd meg, hogyan veszik birtokba a csérek a mesterséges költőszigetet!

A küszvágó csér Észak-Amerikában és Eurázsiában elterjedt. Európában 270–570 ezer pár él, Magyarországon 700-1200 pár fészkel, ami nem számít soknak. A faj fokozottan védett nálunk, természetvédelmi értéke 100 000 Ft. Közepes termetű csérféle, keskeny, hegyes szárnya, villás farka, lapos feje van. Piros csőre vaskos és erős, a hegye fekete.

Nevét a szélhajtó küszről kapta, amit a vízből kapdos ki nagy sebességgel. Más tápláléka is van, fogyaszt rovarokat, például sáskát. Fiókái már néhány naposan elhagyják a fészket, mielőtt még tudnának repülni.

A most létesített csérsziget életét a Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület Facebook- és Instagram-oldalán követheted nyomon.

Cikkajánló