Valaki elterelt egy patakot a Mátrában

Hogy miért érezte ennek szükségét, azt nem tudni, csak az biztos, hogy az elterelést éveken át újra és újra megvalósította, ezzel pedig komoly veszélyben sodorta a patak vízi életközösségét.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
2024. szeptember 16.

Hogy miért érezte ennek szükségét, azt nem tudni, csak az biztos, hogy az elterelést éveken át újra és újra megvalósította, ezzel pedig komoly veszélyben sodorta a patak vízi életközösségét.

A mátrai Csatorna-patak mentén az Ördög-forrás kirándulók által kedvelt pihenőhelyének közelében szembesültek a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) munkatársai azzal a helyzettel, hogy valaki a patakot egy övcsatorna segítségével eltereli.

Komoly csapás a patak élőlényei számára

„Az elterelés eredményeként a patak vízhozamának egy része (néha csak töredéke, 2024 augusztusában mintegy 70 %-a) nem az eredeti mederben, hanem az övcsatornán haladt keresztül. Sajnos teljesen céltalanul.

Ez a csatorna nagyjából száz métert megtéve véget ért, miközben a víz pedig kisebb ágakra szakadva a meredek oldalban visszatért a patakba, illetve a pihenőhely és a forrás környékét alkalmanként járhatatlanná tette

– írja Magos Gábor természetvédelmi őrszolgálatvezető, a Mátrai és Tarna-Lázbérci Tájegység vezetője cikkében.

A hegyvidéki patakok élővilága értékes és érzékeny, és már a klímaváltozás okozta szárazodás is épp elég kihívást jelent számukra. „Ilyen helyzetben minden csepp víz számít a patakok számára. Azt még elviselik, hogy gyerekek játszanak benne és a köveket pakolgatva gátakat emelnek, bár meg kellene kérdezni a folyami rákot és a tegzeseket, álkérészeket, szalamandra lárvákat, hogy mennyire örülnek a vízfolyás medrének akár ilyen kismértékű megváltoztatásának. Valószínűleg lenne pár keresetlen szavuk feléjük” – írja a cikk. A patak elterelése azonban már olyan mértékű változást jelent a vízi élővilág számára, ami ellen nem nagyon tudnak védekezni.

Megszüntették az elterelést, de megint elterelték

A természetvédelmi szakemberek, ahogy észlelték a problémát, visszaterelték a vizet a patak főágába, legközelebb azonban megint ugyanaz a helyzet fogadta őket. Valaki újra elterelte a patakot.

Kihelyeztek egy figyelmeztető táblát, de ennek sem volt hatása, az elterelést újra és újra megvalósította valaki.

Ezután az Egererdő Zrt. engedélyével a nemzeti park munkatársai végérvényesen szerettek volna pontot tenni az ügy végére. A természetvédők a lefolyató ágba betonba ágyazott köveket helyeztek el, így a víz a főmederben maradhatott.

Az öröm azonban nem tartott sokáig, ugyanis később észlelték, hogy az általuk lerakott vasbetont valaki vésővel feltörte és a vizet újra elterelte a mederből.

Ezt követően a BNPI munkatársai feltörték a patak főágában korábban létesített fenékküszöböt, annak anyagával feltöltötték a lecsapoló ágat, ahová így már nem lehet elterelni a vizet, és így remélhetőleg, a patak élővilága most már tényleg megmenekülhet, és nagyobb biztonságban élhet tovább. A teljes cikket itt találjátok.


Cikkajánló