Változtak a szabályok: így utazhatsz a vonaton kutyával a Balatonra

Könnyebb lesz kutyával utazni a Balatonra, miután a MÁV-START tesztjelleggel módosította a kutyaszállításra vonatkozó szabályokat a nyári időszakra.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
mavcsoport.hu
2024. június 28.

Könnyebb lesz kutyával utazni a Balatonra, miután a MÁV-START tesztjelleggel módosította a kutyaszállításra vonatkozó szabályokat a nyári időszakra.

A vasúttársaság szerint a tavalyi év tapasztalatai és visszajelzései azt mutatták, hogy egyre többen utaznának kutyájukkal a Balatonra, és úgy döntöttek, alkalmazkodnak az utazók igényeihez. Eddig a 20 kg-nál nem nehezebb kutyák – természetes viszonylati kutyajegy vagy kutyaországbérlet megvásárlása ellenében – a nem helyjegy köteles vonatokon szájkosár és póráz használata mellett utazhattak, a helyjegyes járatokon viszont kézipoggyász megengedett méreténél nem nagyobb zárt szállítóeszközben vihettük őket magunkkal.


Nincs szükség szállítóeszközre!
Június 26. és szeptember 1. között új lehetőség nyílik a kutyával utazók számára a balatoni vonalakon.

A Balaton déli partján a Balaton és Tópart IC-k, a Jégmadár, Panoráma, Napfürdő, Aranypart, Aranyhíd, Ezüstpart, Fenyves expresszvonatok, valamint az északi parton közlekedő Kék Hullám IC-k, Csabai Tekergő, Szabolcsi Tekergő, Lesence és Tanúhegy expressz vonatok 2. kocsiosztályán be lehet vinni az utastérbe (szájkosárral, pórázon vezetve) viszonylati kutyajegy vagy kutyaországbérlet megvásárlása ellenében egy 20 kg-nál kisebb tömegű kutyát, szállítóeszközre viszont nincs szükség.

Az eddigi szabályokkal megegyezően az utazás során sem a pórázt, sem a szájkosarat nem szabad levenni az állatról, a pórázt pedig az utasnak a kezében kell tartania, emellett pedig a kutya érvényes (1 évnél nem régebbi) oltási igazolványát be kell mutatni. Ha a kutyás utas közelében ülő utas kifogásolja a kutya jelenlétét, számára a nem megfelelő helybiztosítás szabályai szerint a vasúti társaság új ülőhelyet biztosít, illetve a nem megfelelő ülőhelyről igazolást ad. A 20 kg-nál nehezebb, nagytestű ebek továbbra is csak a nem helyjegyköteles vonatok peronján szállíthatók, az utastérbe nem vihetők be.

Cikkajánló