Veszélyes ragadozó akadt egy balatoni horgász hálójába

Nem ez az első eset, hogy olyan teknőst fogtak ki a Balatonból, ami akár emberre is veszélyes lehet. Ez alkalommal Balatonőszöd és Balatonszárszó között bukkant fel egy csalihalas hálóban.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
idokep.hu
2024. július 8.

Nem ez az első eset, hogy olyan teknőst fogtak ki a Balatonból, ami akár emberre is veszélyes lehet. Ez alkalommal Balatonőszöd és Balatonszárszó között bukkant fel egy csalihalas hálóban.

Egy horgász éppen a Balatont és a közeli tavat összekötő vizesárokból próbált kishalas hálójával sneciket fogni az esti pecázáshoz, amikor a hálójában egy nagyjából 20 centi páncélhosszú aligátorteknőst pillantott meg – olvasható az Időkép oldalán. A harapós teknős hímje akár 70-80 cm hosszúra is megnőhet és nagyobb állatokat is elejthet.

Az aligátorteknős erős állkapcsával képes leharapni az ember ujját, akár az ember kézfejét is el tudja törni, de ez a veszély inkább csak azokat fenyegeti, akik fogdossák az állatot. Ez a teknősfaj inkább a hazai élővilágra veszélyes, nem pedig az emberre.

Meglehetősen nagy tűrőképességű, invazív fajról van szó, ezért szándékosan betelepített vagy tudatlanságból szabadon engedett példányai idővel hatalmas károkat okozhatnak a helyi ökoszisztémákban. Az akár 35 kilogrammosra is megnövő, Észak-Amerikában őshonos hüllőfaj számára ugyanis egyáltalán nem rossz az itteni klíma, és nincs természetes ellensége. Idővel vizeinkből képes kiszorítani egyetlen hazai teknősfajunkat, a mocsári teknőst.

Az ország több részén is találtak már aligátorteknőst, többek között a margitszigeti tóban, a Naplás-tóban, egy Győr környéki csatornában, de szinte lehetetlen megmondani, hány szabadon élő példány van állóvizeinkben, mivel rejtett életmódú fajról beszélünk. Nem ül ki napozni, mint például a mocsári teknős, őshazájában is leginkább akkor kerül szem elé, amikor a nőstények elindulnak tojást rakni.

A természetvédő szakemberek azt tanácsolják, ha valaki kifogott egy aligátorteknőst, azt már ne engedje vissza, keresse fel a helyi természetvédelmi őrszolgálatot, illetve nemzeti parkot.

Cikkajánló