Videó: így vadászik a vadmacska fényes nappal

Ritka eseményt sikerült lencsevégre kapnia a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársának egy bükkaljai védett gyepterületen.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Kleszó András / Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
Forrás:
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
2024. szeptember 16.

Ritka eseményt sikerült lencsevégre kapnia a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársának egy bükkaljai védett gyepterületen.

Mivel egy jól megtermett példányt láthatunk, valószínűleg egyébként is sikeres vadász lehet. A területen annak köszönhető a nappali jelenléte, hogy az utóbbi években, évtizedekben itt is rendkívüli módon elszaporodtak a mezei pockok, amit a vadmacskák szívesen elfogyasztanak. Bár a helyszín védett és zavarásmentes, ennek ellenére

ritka, hogy a faj képviselője nem alkonyatkor vagy éjjel indul zsákmány után, és nem egy olyan helyen, ahol elrejti őt az aljnövényzet, a nádas vagy a cserjék.

A felvételt Kleszó András természetvédelmi őr készítette kézben tartott fényképezőgéppel (ő sem számított erre a meglepetésre), de így is jól látszik, ahogy a kandúr lecsap a prédára, sőt, egy ponton még szembe is fordul a kamerával.

A vadmacskát leginkább a házi macska által terjesztett betegségek és a velük való hibridizáció veszélyezteti. A kettőt külső jegyek alapján lehet a legjobban elkülöníteni (a vadmacska és a házi macska közti különbségeket már részletesen taglaltuk), ha van alkalmunk megfigyelni a szemünk elé kerülő példányt. A vadmacskának például tömzsibb a farka, a vége lekerekített és fekete.

Cikkajánló