Zárva marad a Gemenc, három szakasz is érintett a Kéktúrázás Napján

A levonuló árvíz után az október 12-i túranapon sem lesz még járható teljes egészében a Gemenc, de annyira már javult a helyezt, hogy két érintett csoport útvonalmódosítással teljesítheti a túrát, egy viszont sajnos nem tud elindulni.

Szerző:
Magyar Természetjáró Szövetség
Fotó:
Nyitókép: Baricz Árpád / Gemenc Zrt.
2024. október 8.

A levonuló árvíz után az október 12-i túranapon sem lesz még járható teljes egészében a Gemenc, de annyira már javult a helyezt, hogy két érintett csoport útvonalmódosítással teljesítheti a túrát, egy viszont sajnos nem tud elindulni.

A víz az úr

Bár az árvíz már hetekkel ezelőtt tetőzött és levonult, a Gemenc mélyebb részein még sok helyen áll a víz. Ez a terület olyan, mint egy lefolyástalan medence, ezért itt sokáig megmarad a víz, amit már a talaj sem tud elnyelni. A Gemenc Zrt. éppen ezért szeptember 18-tól határozatlan időtartamra a közvetlen életveszély elhárítása és a vad védelme érdekében teljes erdőlátogatási tilalmat rendelt el, amit ezen a héten sem fog feloldani.

Bár először úgy tűnt, hogy a Szekszárd és Baja között csoportokat (98-99-100-as) mind le kell fújjuk, végül a Gemenc Zrt-vel, a szakaszfelelősökkel és a Magyar Természetjáró Szövetséggel való egyeztetések után

két szakasz mégis el tud indulni a Kéktúrázás Napján, a harmadikat viszont kénytelen voltunk lemondani.

Nézzük, melyik szakasz hogyan érintett

Szekszárdtól Pörbölyig

A 098 Szekszárd – Keselyűs és a 099 Keselyűs – Pörböly szakaszokon azzal a feltétellel tudjuk elindítani a túrákat, hogy a mélyebb ártérben vezető kéktúra-részeket kiváltjuk a gátakon.

Ez mindkét szakaszon nagyjából 5-6 km hosszúságú részt érint, összességében pedig 1-1 km-rel lesznek rövidebbek ezek a szakaszok. Felhívjuk ugyanakkor a figyelmeteket, hogy a Gemenc Zrt. által elrendelt teljes erdőlátogatási tilalom továbbra is fennáll, így a gátat ne hagyjátok el az ártér felé.

Pörböly és Baja között

A 100 Bajai átkelés – Pörböly túraszakasznál sajnos ilyen lehetőség nincs, ez az ártér legmélyebben fekvő szakasza.

Itt hiába vonult le az ár, az ártérben helyenként másfél-két méteres magasságig ér a víz, és akár még hetekig így is maradhat, időjárástól függően. Ezért érthető okokból ezt a szakaszt sajnos nem tudjuk elindítani idén.

Aki erre a szakaszra jelentkezett, kérjük, keressen egy másik, számára szimpatikus szakaszt akár a környéken, akár máshol, és jelentkezzen be oda. Ehhez először törölni kell a jelentkezést erről a szakaszról. Ha belépsz a profilodba, és így nyitod meg a túrát, amire jelentkeztél, akkor a JELENTKEZÉS fülnél találsz egy LEMONDÁS gombot, erre kattints.

További alföldi és egyéb lehetőségek

A napokban több kedvcsináló cikket is írtunk többek között egyéb alföldi szakaszokról, és arra buzdítunk titeket is, hogy fedezzétek fel velünk az Alföldet és a Dél-Dunántúlt is.

Ízelítő ajánlóinkból:

Homokhátság és lápvidék a kéktúra mentén
A Duna-Tisza közi hátságban többek között az egyik legjelentősebb bronzkori földvár, a méltán híres Hajósi Pincefalu vagy a strandjáról ismert szikes tó is utunkba akadhat, de a Duna-Tisza köze legmagasabb pontját is meghódíthatjuk.

Rejtett kincsek a Dél-Alföldön
Hallottál már a napsugaras házakról, a legendákkal teli Ludas-halomról vagy Árpádhalom igazi ritkaságnak számító favázas templomáról? Ha a népszerű turistacélpontok helyett inkább az ország kevésbé ismert látnivalóit szeretnéd felfedezni az idei Kéktúrázás Napján, akkor a Dél-Alföld téged vár.

Kéktúrázz a Kis-Sárréten!
A magyar-román határnál található Kis-Sárrét a Körös-Maros Nemzeti Park legváltozatosabb és természeti értékekben egyik leggazdagabb részterülete. A Kéktúrázás Napján nemcsak a gazdag madárvilág életébe pillanthatnak be a résztvevők, de az egyik túrán a nemrég felújított geszti Tisza-kastélyba is.

Kéktúrázz a Magyar Természetjáró Szövetség munkatársaival!
Ha túrázás közben szeretnéd megtudni, hogyan készül a Turista Magazin és a kéktúra.hu; érdekel, mit csinálnak a turistaút területi felelősök; a turistajelzések szakértője szeretnél lenni vagy elbeszélgetni egy térképésszel, térinformatikussal vagy szakági munkatárssal, akkor válassz túrát az alábbiak közül.

Kéktúrázás Napja 2024

Időpont: 2024. október 12., szombat

Szervező: Magyar Természetjáró Szövetség

Túraszakaszok: A Kéktúrázás Napján a túraszakaszok hossza és számozása nem egyezik meg a hagyományos kéktúrás szakaszokkal. A több mint 2580 km hosszú Országos Kékkört a rendezvényre 143 darab, egy nap alatt lejárható túraszakaszra bontottuk. A 10 és 30 km közti hosszúságú túraszakaszok különböző nehézségűek, érdemes a képességeinknek megfelelő szakaszt választani.

Országos Kékkör: Az Országos Kéktúra (OKT), a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra (RPDDK) és az Alföldi Kéktúra (AK) összessége.

Szakaszfelelősök: A túraszakaszokat egy vagy több szakaszfelelős kíséri, vezeti. Ők segítenek a logisztika megszervezésében a túra előtt (az adott szakasz oldalán az üzenőfalat figyeljétek) és a terepi tájékozódásban is a túra közben.

Résztvevők: A túranapon bárki részt vehet ingyenesen, az egyetlen feltétel az online regisztráció.

Létszámkorlát: Az egyes túraszakaszoknál 50 főben határoztuk meg a limitet. Ha egy túra betelt, várólistára lehet jelentkezni, így lemondás esetén értesítünk a sikeres jelentkezésről.

Cikkajánló