Keresés eredménye

Eperfa – Hajdanán becsülték, ma mellőzik

Volt olyan idő, amikor az eperfákat akkora becsben tartották, hogy 25 pálcaütés is járhatott annak, aki kivágott belőlük egyet is. A fekete, fehér vagy rózsaszín gyümölcsű fehér eperfa és a sötétpiros gyümölcsű fekete eperfa egyaránt bőtermő, zamatos gyümölcsük és levelük pedig sokféleképpen felhasználható.

2024.06.03.

Istenek eledele: a méz

A mézet már hosszú ideje ismeri és használja az ember, nem csak édesítőszerként. Gyógyhatásáról már az ókori görögök is tudtak, szépítőszerként, szamártejes fürdőjébe keverve Kleopátra is élvezte jótékony hatásait. Természetes hát, hogy a méznek már több ezer éve komoly kultusza van: többek között az istenek eledelének és az örök ifjúság forrásának is tartották.

2024.02.05.

Sziki kamilla: nemcsak gyógyít, fűszerként is kiváló

Alföldi területeink leghíresebb vadon termő növénye a kamilla. Bizonyítottan hatásos, évszázadok óta alkalmazott gyógynövényként ismerjük elsősorban, de jellegzetes aromáját fűszerként is érdemes kipróbálni. Kamillás édességeket készítettünk.

2022.07.15.

Az erdők zamatos ajándéka – Receptek szamócával

Májusban már kezdenek érni a hazai erdők talán legzamatosabb és legillatosabb gyümölcsei, a szamócák. Több fajukat is ízlelgethetjük ilyenkor frissen, de a szerencsések és kitartóak, no meg a jó derékkal rendelkezők akár annyi apró gyümölcsöt is gyűjthetnek, hogy otthoni finomságok is készülhetnek belőle.

2022.06.09.

Erdei finomságok gyönyörű tálalásban

Az ERDŐ finom című könyv remek példája annak, hogy mi történik akkor, ha egy elhivatott erdész és egy profi séf nekiáll főzni és recepteket alkotni. Most három szerencsés olvasónk nyerhet egy-egy példányt.


2022.02.23.

Tél végén is zöldellnek: csalán és podagrafű

A naptár szerint a tél nagy részén már túl vagyunk. Hogy mit hoz az előttünk álló február, még nem tudjuk, de ilyenkor már jó eséllyel találhatunk frissen kibújt vadnövényhajtásokat. Következzen most két ismert, de talán nem eléggé elismert vadzöldség, amelyekkel már tél végén is találkozhatunk.

2022.02.08.

Elő a legjobb medvehagymás recepteddel!

Az idei medvehagymaszezon örömére receptversenyt rendez a Turista Magazin. Melyik a család kedvenc medvehagymás étele? Küldd el nekünk a receptet egy fotó kíséretében, és pályázz a nyereményekre!

2021.03.08.

Szavazz a legjobb medvehagymás receptre!

A medvehagymaszezon alkalmából arra buzdítottunk titeket, hogy küldjétek el a kedvenc medvehagymás ételetek receptjét, most pedig itt az idő, hogy a beérkezettek közül kiválasszátok azt, amelytől a legjobban összefut a nyál a szátokban.

2016.04.13.

Farsang farkának fánkjai

A nagyböjt előtti időszak kultikus süteményét mutatjuk be rovatunkban. A szalagos fánkot mindenki ismeri, de a mutatós rózsafánkot és ropogós csörögefánkot már csak az elvetemültebbek. Egyszerű és időtakarékos, mert a kétféle süti egy tésztából készül.

2014.02.21.

Parasztreggeli

Túrák előtti kiadós reggeli, de sietős ebédként, kényelmes vacsoraként is fogyaszthatjuk. Télen aromás, forró tea, forralt bor és puha kenyér társaságában feledhetetlen élmény. Kulcsosházba való gasztronómiai remekmű!

2014.01.21.

Kocsonya, béka nélkül

A miskolci béka - a mondás szerint - csak pislogott a kocsonyában, de vendégeink is csak pislognak majd, ha egy igazán jó kocsonyával kínáljuk őket.

2013.12.31.

Forró puncs

A bécsi adventek elengedhetetlen kelléke, a harmonikus ízű, lélekmelengető ital. Most mi is megpróbálkozhatunk az elkészítésével és termoszba töltve könnyedén szerezhetünk túratársainknak kellemes perceket, ha egy pihenő alatt megkínáljuk őket.

2013.12.12.

HIDEGBEN MELENGETŐ FORRALT BOROZÁS

A téli, hideg szezon egyik kedvenc itala a forralt bor. Könnyű házilag is készíteni, csak pár dologra kell odafigyelnünk. Az, hogy vörösből vagy fehérből lehet, megosztja az embereket... mi a vöröset szeretjük.

2012.12.03.