Sztankó Bálint cikkei

Egy elfeledett magyar sikertörténet, avagy hogyan került a levendula Tihanyba?

Közel száz éve kezdte betelepíteni az első levendulákat Bittera Gyula a Tihanyi-félszigetre. A neves gyógynövényszakértőnek köszönhető, hogy a Balaton legszebb fekvésű településének neve ma már elválaszthatatlan a lila színű növénytől, mégis kevesen ismerik a munkásságát. Vízió, kutatás, üzleti érzék és világhír, majd rombolás és újjászületés: ismerjük meg Bittera Gyula és a tihanyi levendula kalandos történetét!

2024.07.05.
Cölöpszafari Székesfehérvár közepén

Cölöpszafari Székesfehérvár közepén

Hidvégi Brigi 2024.07.01

Kevés olyan tanösvényen jártunk eddig, ahol pontosan azt kapjuk, amit a színes tájékoztatótáblák megígérnek nekünk, a székesfehérvári Sóstó tanösvény ismertetői azonban egy kicsit sem ferdítenek a valóságon. Az itt megtett 8 km-es séta egyenesen felér egy szafarival, ugyanis lépten-nyomon valamilyen érdekes élőlénybe botlunk.

Tovább
Családias Duna-parti település, amelynek mesés a környéke

Családias Duna-parti település, amelynek mesés a környéke

Joó Annamária 2024.05.27

Itt van az ország legnagyobb Petőfi-emlékfája, ami gyönyörű, plusz az egyik leghangulatosabb parti sétány a Kis-Duna mentén, egészen közel a vízhez. Ám ennél jóval több is. E Duna-parti nagyközséget azok számára ajánljuk, akik a kisebb, nyugisabb települések hangulatáért kerekednek fel, és nyitottak új dolgok felfedezésére. Ha szeretsz csak úgy sétálni, épp amerre tetszik, hidd el, Dömsödöt kedvelni fogod.

Tovább

Téli vízitúra az Ipoly egyik legszebb szakaszán

Bár az utóbbi évek enyhébb teleket hoztak, azért egyikünknek sem a vízitúra az első gondolata ebben az időszakban. Pedig egyre népszerűbb határfolyónk télen sem veszít a varázsából. Megpróbáljuk bebizonyítani, hogy a kenuzás az Ipolyon nem kizárólag nyári kaland, és megéri belevágni a Letkéstől Szobig tartó szakasznak, mert a hidegebb idő ellenére is élményekben gazdag, izgalmas és látványos útvonal vár ránk.

2024.02.07.

Barangolás a főváros leglíraibb helyszínein

A 20. századi Budapest híres volt pezsgő irodalmi életéről. Egyik legnevesebb kávézójában tintát és jegyzettömböt szolgáltak fel a fekete mellé, volt olyan eldugott kis villája, ami mintegy menedékházként működött költők, írók számára, versbe foglalták utcáit, házait. Induljunk el a legzseniálisabb magyar költők lábnyomán Budapesten!

2023.04.11.