Így készíthetsz tökéletes bodzaszörpöt otthon
Itt a bodzaszezon, amit érdemes kihasználni, hogy virágjából finom szörpöt készítsünk. A bodzaszörp ásványvízzel hígítva, citromkarikákkal kiváló hűsítő, de teába és sütibe is teheted.
Istenek eledele: a méz
A mézet már hosszú ideje ismeri és használja az ember, nem csak édesítőszerként. Gyógyhatásáról már az ókori görögök is tudtak, szépítőszerként, szamártejes fürdőjébe keverve Kleopátra is élvezte jótékony hatásait. Természetes hát, hogy a méznek már több ezer éve komoly kultusza van: többek között az istenek eledelének és az örök ifjúság forrásának is tartották.
Az ünnepek növényei és ételei
Közeledik a karácsony, ezért most a téli ünnepkör szokásaihoz kötődő és a terített asztalokon felbukkanó növényeket járjuk körül. És persze főzünk is belőlük némi erdei hozzávalóval fűszerezve.
Lucfenyő a konyhában: süssünk-főzzünk, fűszerezzünk fenyőtűvel!
A friss fenyőillat a hegyvidéki túrák fenyveseinek nyugalmát és a karácsonyt is bizonyára sokakban felidézi. Arra viszont biztosan kevesebben gondolnak, hogy a fenyők üdeségét, a kicsit citromos, gyantás ízt akár a karácsonyi menü finomságaiba is becsempészhetjük.
Főszerepben a júdásfülgomba
Télen megfogyatkoznak a vadon gyűjthető táplálékok. Van azonban néhány erdei alapanyag, amelyeket jó eséllyel megtalálhatunk ezekben a hónapokban. Ilyen a szinte egész évben elérhető, különleges megjelenésű és állagú gombafaj, a júdásfülgomba is.
Izzik a galagonya
Bár a természet lassan már nyugovóra tér, a késő ősz is tartogat még vadon termő finomságokat. Az erdei gyümölcsök nemcsak üde színfoltot jelentenek az egyre sápadtabbá váló tájban, de őszi-téli étrendünket is színesebbé tehetik.
Erdei gombák évadja
Az általában esős, de még fagymentes őszi időjárás sokszor előcsalja a gombákat, így ilyenkor az erdők nemcsak látványosak a színes kalapoktól, de ehető gombatermést is bőségesen kínálnak.
Vadvirágok a tányéron
Az első illatos ibolyák kinyílásától fogva egész nyáron át virítanak az ehető vad- és kerti virágok, amelyekkel nemcsak vidámabbá, szebbé, étvágygerjesztőbbé, hanem finomabbá is varázsolhatjuk kedvenc ételeinket.
Tavaszi erdő finomsága: medvehagymás receptek
Pár éve elég trendi lett, és nem tudjuk, ki hogy van vele, de nekünk nagyon bejön ez a karakteres ízű, fokhagyma-snidling kombóra emlékeztető erdei vadzöldség. Három gyorsan elkészíthető medvehagymás receptet megosztunk veletek, amit többször teszteltünk, és nagyon megszerettük.
Fagyos derek érlelik az év utolsó vadgyümölcsét
A régi korokban még tömegesen felhasznált kökényről úgy tartják, akkor igazán jóízű, ha már megcsípte a dér. Az első fagyok után a gyümölcs puhább lesz, fanyar íze mérséklődik, cukortartalma megnő, így sokoldalúan felhasználhatóvá válik.
Tudod, melyek Luca napjának növényei?
A naptárreform előtt Luca napján, december 13-án volt az év leghosszabb éjszakája, s ehhez a naphoz több olyan rítus is kapcsolódik, amelynek valamely növény az alapja.
Zöldet a zöldből ősszel is – Turbolya, borbálafű és társaik
Ősszel is számos levélzöldséget kínál a természet, ezekre mégis inkább csak a tavaszi vitamin- és ásványianyag-pótláskor gondolunk. A medvehagymát persze ne keressük a természetben ilyenkor, más ehető, zöldfűszerként vagy levélzöldségként hasznosítható, ízletes levelű növényekkel viszont bátran megismerkedhetünk.
Túlélők: gyomok a tányérban
Az aszályos évek nem kímélik a vadnövényeket sem, vannak azonban igazi túlélők, amelyekre még nagy szárazságban is számíthatunk, egészen kora őszig. A szélsőségeket is elviselő, de finom gyomokból ajánlunk egy pénztárcakímélő ételt.
Tudod, mi az a fumu, és mit csinálnak vele?
Egy szokatlan formájú és édes pillanatokat okozó különlegesség, amely Zala megyében igen elterjedt, és tiszteletére még szobrot is emeltek Zalaszombatfán. Szerinted mi lehet? Ha nincs tipped, a cikkből megtudhatod.
Sziki kamilla: nemcsak gyógyít, fűszerként is kiváló
Alföldi területeink leghíresebb vadon termő növénye a kamilla. Bizonyítottan hatásos, évszázadok óta alkalmazott gyógynövényként ismerjük elsősorban, de jellegzetes aromáját fűszerként is érdemes kipróbálni. Kamillás édességeket készítettünk.
Az erdők zamatos ajándéka – Receptek szamócával
Májusban már kezdenek érni a hazai erdők talán legzamatosabb és legillatosabb gyümölcsei, a szamócák. Több fajukat is ízlelgethetjük ilyenkor frissen, de a szerencsések és kitartóak, no meg a jó derékkal rendelkezők akár annyi apró gyümölcsöt is gyűjthetnek, hogy otthoni finomságok is készülhetnek belőle.
Püspökök eledele – Egy fű, amely nem is fű
Szinte egész évben elérhető ez a vadon termő fűszer-, saláta- és főzeléknövény, amelyet régen a gazdagok is különösen kedveltek. A patakpartjainkat sokfelé borító podagrafűből főztünk.
Tavaszi vitaminbőség az erdőkben
Szervezetünk igencsak kívánja a friss „zöldeket” a tavasz közeledtével. Szerencsére áprilisban már sokfelé szinte terített asztal vár bennünket a természetben zöld levelekből, illatos fűszerekből, hajtásokból.